Menu

Upotreba IZO stakla - Staklo čuva energiju

Najbitiniji deo prozora je IZO staklo, ono čini otprilike 70 odsto površine prozora. Najvažnije karakteristike prozora, kao što su toplotna i zvučna izolacija, zavise najviše o IZO staklu ugrađenom u prozor.

IZO staklo je stakleno telo sastavljeno od više staklenih ploča odvojenih najmanje jednim, hermetički zatvorenim međuprostorom koji je ispunjen vazduhom ili gasom. Najvažnija svojstva IZO stakla su da zadržva:

  • jednaku vrednost toplotne izolacije
  • zadate vrednosti prolaska energije
  • zadate vrednosti prolaska svetla
  • bistrinu i čistoću unutrašnjih stakala
  • pravilan odraz slike okoline

STRUKTURA  IZO  STAKLA

 izostakloO izboru stakla koje će se ugraditi u IZO staklo zavisi će skoro sva svojstva IZO stakla. Toplotnu i zvučnu izolaciju ćemo obraditi malo detaljnije u nastavku, a ovde ćemo spomenuti neke vrste stakla koje se ugrađuju u IZO staklo: Float staklo je ravno prozirno staklo koje se standardno ugrađuje u IZO staklo i može biti u debljinama od 3 do 10 mm. Laminirano staklo je sastavljeno od dve ili više ploča float   stakla zajedno zalepljenih folijom. Ovo se staklo prilikom pucanja ne raspada u male komadiće, već ostaje zaleplje-no za foliju i zbog toga se koristi kao sigurnosno staklo. Kaljeno staklo je float staklo koje je termički obrađeno kako bi mu se povećala čvrstoća na udar i čvrstoća na savijanje. Prilikom loma raspada se na velik broj malih komadića tupih rubova što mu povećava sigurnost pri korišćenju.

Ornament staklo je dekorativno staklo koje ima neravnu površinu formiranu prema nekom uzorku. Mogu biti bela, brončana ili žuta, a najpoznatiji ornamenti su: pesak, činčila, silvit, katedral… Reflektirajuće staklo je ravno staklo koje na jednoj strani ima više premaza metala kojima se postiže efekt stakla. Deo svetlosti se reflektuje, deo absorbuje, a deo prolazi kroz staklo. Najpoznatija su Stopsol i Antelio stakla koja mogu biti u plavoj, smeđoj, sivoj ili zelenoj boji.

 

TOPLOTNA  IZOLACIJA  I  K-FAKTOR  IZO  STAKLA

tablicaK-faktor je koeficijent prelaska toplotne energije tj. parametar koji pokazuje količinu toplote koja se prenosi kroz staklo izraženo u Watima kroz 1 m2 staklene površine za 1°K temperaturne razlike između dva prostora. Taj podatak određuje veličinu toplotne izolacije IZO stakla i štoje K-faktor niži, toplotna izolacija je veća. Ugradnjom IZO stakla s niskim k-faktorom postižemo velike uštede na grejanju prostora, a time posredno utičemo   i na smanjenje zagađenja okoline.

 

ZVUČNA  IZOLACIJA  IZO  STAKLA

Zvučna izolacija stakla najviše zavisi od mase stakla ugrađenog u IZO staklo.To znači da se za bolju zvučnu izolaciju upotrebljavaju deblja, a samim tim i teža, stakla. Za izračunavanje zvučne izolacije upotrebljava se indeks ISO (Rw) koji se izražava u decibelima dB.Taj indeks pokazuje koliko neki materijal (u našem slučaju staklo) smanjuje nivo buke.